تنظیم شکوایه و نقش وکالت
تنظیم شکوایه از امور روزمرهای است که هر وکیل به آن اشتغال داشته و به جنبههای مختلف آن مسلط است. برای توضیح موضوع بد نیست تا ابتدا درباره تنظیم شکوایه و مسائل مختلف آن صحبت کنیم و سپس، دربارهی دلایل اهمیت یافتن حرفهی وکالت به بحث بنشینیم.
در قانون و رویههای رایج قانون کشور، تشریفات خاصی برای مراحل تنظیم شکوایه وجود دارد. بخشی از این تشریفات در بدنهی سیستم حقوقی دنبال شده و بخشهای دیگری نیز لازم است تا از طریق تنظیم شکوایه به کمک وکیل شخصی پیگیری گردند. از جمله بخشهایی که بایستی در ابتدای امر مشخص شوند، صلاحیت ذاتی وکیل رسیدگی کننده به تنظیم شکوایه پروندههاست.
نحوه تنظیم شکوایه
تنظیم شکوایه مختص جرایم کیفری است و برخلاف دادخواست که کاغذ مخصوص و ریخت معنی دارد، در تنظیم شکواییه آزادی عمل بیشتری داریم. شکات میتواندد در هر قطعه کاغذ معمولیای به شرح ماوقع و ادله و دعوی خود بپردازند.
در هر تنظیم شکوائیه چندین عنصر مشترک و ضروری وجود دارد. از جمله:
- مشخصات دقیق شاکی،
- موضوع شکایت و ذکر زمان و مکان وقوع جرم،
- زیان مالی مورد مطالبه،
- مشخصات مشتکی عنه
- شاهدین در صورت امکان
این امر همچنین مشتمل بر پنج بخش است. در اولین بخش، اطلاعات دقیق هر دو طرف دعوا اعم از نام خود و پدر، اطلاعات سجلی، نشانی محل سکونت و ... درج میشود. در دومین قسمت، باید موضوع شکایت خود را به طور روشن و واضح به قاضی توضیح دهید. سپس در بخش سوم، لازم است زمان و مکان وقوع جرم را شرح دهید.
این امر در تحقیقات آتی از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود. قسمت بعدی، تنظیم شکوایه درج درخواست دقیق خود از دادگستری یا مرجع قضایی است. در این قسمت نیاز است که حتماً از بیان اداری و محترمانه استفاده شود و تاریخ نیز درج گردد.
تاریخچهی وکالت
برای درک اهمیت و جایگاه وکالت باید پیش از هر چیز، تجارت مدرن و سرمایهداری معاصر را بازشناخت. بدون این امر نخواهیم توانست متوجه شویم که چرا بخشی از درخشانترین ذهنها و استعدادهای بشری در سرتاسر جهان به عنوان وکیل و در حوزه وکالت فعالیت کرده و به این عنوان خود را معرفی میکنند.
تجارت در دوران معاصر شکل ویژهای و جایگاهی بسیار مهمتر از اعصار پیشین یافته است. در گذشته مهمترین اتفاقی که میتوانست یک یا چند کشور را متاثر از خود سازد وضعیت جنگ یا صلح بود. اما با انقلاب صنعتی و شکلگیری مفاهیم خط تولید، سرمایهداری و مفاهیمی که به دنبال آن شروع به شکلگیری کردند، تجارت و قانون آن و نیز جایگاه وکالت اهمیت ویژهای یافت.
در دنیای معاصر سرعت گردش کالا و پول به صورت بیسابقهای افزایش یافت. به صورتی که هر گونه اختلال و تاخیر در انتقال و توزیع آن موجب بحرانهای اعتباری-پولی و یا اقتصادی میگردد. به همین علت بسیاری از فعالین اقتصادی ترجیح میدهند تا اختلافات خود را بدون مراجعه به دادگاه و با توافق میان خود، و یا حداکثر رجوع به داوری (که جنبهی مشورتی دارد و حکم آن الزامی و متنفذ نیست) حل و فصل کنند.